Om Lustenrundan

Lustenrundan är en konstrunda med utställningslokaler från Dyvelsten i söder till Ransäter i norr. Kommunens konstnärer, proffs och amatörer, samlas här på samma arena vilket skapar en fantastisk kreativ och välkomnande atmosfär.

Konstrundan är en uppskattad tradition i Forshaga kommun. Sista helgen i augusti varje år ställer våra lokala konstnärer, men också utställare med anknytning till Forshaga kommun, ut sina alster i flera olika utställningslokaler runtom i kommunen. Här finns allt från scrapbooking, akvarell, foto, textilkonst och återbruk till keramik- och glaskonst. Utöver konsten kan du som besökare avnjuta kaffe, hembakat eller lunch i en inspirerande miljö.

Välkommen till Lustenrundan!

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Om du inte hittar svar på din fråga eller fundering här är du välkommen att fylla i formuläret nedan så svarar vi så fort vi kan.

Vilka arrangerar Lustenrundan? Forshaga kommun anordnar Lustenrundan varje år med stöd från Region Värmland. Tillsammans med utställningslokalerna och de medverkande samordnar vi en av Värmlands största konstrundor.

Var kan jag ställa ut? Det brukar finnas omkring 20 stycken utställningslokaler under Lustenrundan i varierande storlekar och spridda över hela kommunen. En del ställer ut hemma och andra väljer att ställa ut i någon av de lite större lokalerna. Några av de lokalerna som du har möjlighet att söka plats hos är: Forshaga Hembygdsgård, HVILAN IOGT-NTO, Forshaga Folkets hus, Gamla Kraftstationen, Sund Gård (Mölnbacka) och Övre Ulleruds kyrka.

Vad kan jag ställa ut? Syftet med rundan är att alla med anknytning till Forshaga kommun ska få möjlighet att ställa ut sin konst och hantverk oavsett om det är på hobbynivå eller professionellt. Det är bland annat bredden på konst, kultur och alster som gör rundan charmig. Exempel på alster: scrapbooking, akvarell- och oljemålningar, fotografier, textilkonst (kläder), återbruk, keramik- och glaskonst, näverslöjd, hemvävda mattor, smycken, smide, stengods, damastvävning, tennbroderi, nymålning/ommålning av möbler o.s.v.

Kostar det någonting att ställa ut? Kommunen tar inte ut någon avgift för Lustenrundan, men det är en del utställningslokaler som tar ut en avgift från sina utställare. Stolpar? De blå stolparna som placeras ut i kommunen i samband med Lustenrundan för att leda vägen för besökarna står kommunen för, de är alltså gratis. Vi utser en stolpgrupp på uppstartsmötet som ansvarar för att se till att alla utställningslokaler får stolpar och att de kommer ut på utsatt tid inför Lustenrundan.

Uppstartsmöte (informationsmöte)? När anmälningstiden för rundan går ut den 1 februari samlar vi ihop information om alla utställare och brukar skicka ut information om ett uppstartsmöte någon gång under mars. Närvaro på uppstartsmötet är självklart frivillig. På mötet informerar vi om rundan, utställningslokaler, utser en stolpgrupp och tar upp och svarar på eventuella frågor.

Marknadsföring? Forshaga kommun ansvarar för all information och marknadsföring kring Lustenrundan. Vi sätter under våren ihop en folder som trycks upp i cirka 3000 exemplar, den brukar vara färdig i början på juni och den ska finnas på alla utställningslokalerna under rundan. Vi samlar ihop allt material: affischer, flyers och foldrar hos husvärdarna (turistinformationen) på Lärcenter i Forshaga så när materialet är färdigt skickar vi ut information om att det är fritt att hämta hos dem. Om det är någon som bor i någon av kranskommunerna och vill affischera där det är okej så kontakta oss så plockar vi ihop material och skickar.